Comentarii (0) Reclamație film
  • Alege un server =>

loading...

loading...

Doneaza Ajuta Site-ul...

0.0

loading...

Bloody Friday (Blutiger Freitag) - Vinerea Însângerată (1972)

Vinerea Sângeroasă este numele dat bombardamentelor de către armata republicană provizorie irlandeză (IRA) din Belfast, Irlanda de Nord, la 21 iulie 1972, în timpul Troubles. Cel puțin douăzeci de bombe au explodat în optzeci de minute, majoritatea într-o perioadă de jumătate de oră. Majoritatea erau mașini cu bombă și cele mai vizate infrastructuri, în special rețeaua de transport. Nouă persoane au fost ucise: cinci civili, doi soldați britanici, un rezervist al Royal Ulster Constabulary (RUC).

Vizualizari: 164

Categoria: Acţiune, Crimă, Dramă, Thriller, Premieră, 1972

Regizor: Rolf Olsen, Lee Payant

Data Adaugari: 23/10/2020

Scenariști: Valeria Bonamano , Rolf Olsen

Uploader: romanialove08

Durată Film: 01:41:37

Claritate: BRRip 720p

Premii: N / A

IMDb: 6,8


loading...
Bombardamentele au fost parțial un răspuns la întreruperea negocierilor dintre IRA și guvernul britanic. De la începutul campaniei sale în 1970, IRA a desfășurat o campanie de bombardament împotriva țintelor economice, militare și politice din Irlanda de Nord și mai rar în alte părți. În 1972 a efectuat 1.300 de bombardamente.
Cu toate acestea, Vinerea Însângerată a fost un obstacol major pentru IRA și a existat o reacție contrară organizației. Imediat după bombardamente, forțele de securitate au efectuat raiduri asupra caselor republicanilor. Zece zile mai târziu, armata britanică a lansat operațiunea Motorman, în cadrul căreia a preluat zonele interzise controlate de republicani.
De asemenea, paramilitarii loiali au reacționat la bombardamente efectuând atacuri de „răzbunare” asupra civililor catolici.
La a treizecea aniversare a bombardamentelor, IRA și-a cerut formal scuze familiilor tuturor civililor pe care i-a ucis și rănit.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectie Spam *: