Comentarii (0) Reclamație film
  • Alege un server =>

loading...

loading...

Doneaza Ajuta Site-ul...

0.0

loading...

Canarul si Viscolul (1969)

Canarul și viscolul este un film de lung-metraj al regizorului român Manole Marcus, realizat în anul 1969. Scenariul este o adaptare a nuvelei Lupta cu somnul de Ioan Grigorescu. Titlul dat filmului în limba engleză este The Canary and The Snowstorm.

Vizualizari: 240

Categoria: Dramă, Romanesti, 1969

Regizor: Manole Marcus

Data Adaugari: 18/01/2020

Scenariști: Ioan Grigorescu

Uploader: kukoolcrivat

Durată Film: 01:07:24

Claritate: TVRip

Premii: N / A

IMDb: 7.1


loading...
In anii ’30 un luptator ilegalist preia de la un camarad ranit numele sau de cod „Canarul” – și misiunea sa, aceea de a merge intr-o localitate din judetul Prahova, pentru a-i transmite un mesaj cifrat unui om de legatura. Filmul, care este o ecranizare dupa nuvela „Lupta cu somnul” de Ioan Grigorescu, debuteaza cu o secventa in care formatia Phoenix interpreteaza melodia Canarul.

Distribuția filmului cuprinde atât actori la debut (Florin Gabrea în rolul principal – de altfel, unicul rol într-un film cunoscut publicului, Maria Rotaru), cât și nume deja cunoscute și apreciate la vremea respectivă – Mircea Albulescu, Jean Constantin. Muzica filmului, mult mai familiară publicului de astăzi decât însăși pelicula, este construită în jurul piesei leitmotiv Canarul, interpretată de formația rock Phoenix. Era prima ocazie dată formației, de a compune muzica unui film; în plus, membrii apar cântând piesa în secvența de deschidere a filmului.

Profitând de contextul politic al anilor 1960, mai permisiv în privința artelor, Canarul și viscolul intră în categoria de filme ce îi rememorează pe primii socialiști, în anii „luptei ilegale” (perioada interbelică, când existența Partidului Comunist Român a fost interzisă prin lege), sugerând comutativitatea situației și oferind o a doua modalitate de lectură: eroii prezentați ar putea fi la fel de bine și partizani anticomuniști în încercarea eșuată de a fisura guvernarea socialistă. Este posibil ca această idee să fi fost preluată din filmul Duminică la ora 6 (1965), semnat de Lucian Pintilie.

Mai mult decât în cazul altor filme bazate pe scenariile lui Ioan Grigorescu (Cartierul veseliei), Manole Marcus își propune pentru Canarul și viscolul o viziune introspectivă a eroului filmului, așezând intriga și întreaga narațiune pe un plan secundar.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectie Spam *: