Comentarii (0) Reclamație film
  • Alege un server =>

loading...

loading...

Doneaza Ajuta Site-ul...

0.0

loading...

Explozia (1973)

Explozia este un film românesc din 1973 realizat de Mircea Drăgan după un scenariu de Ioan Grigorescu. A fost produs de România Film și are durata de 112 minute. Filmul are ca subiect un fapt real petrecut în 1970, incendiul navei Vrachos (rebotezată și folosită la filmări ca Poseidon) pe care s-au încărcat 3.700 din 4-000 de tone de azotat de amoniu și care, prin explozie, amenința cu distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic.

Vizualizari: 71

Categoria: Dramă, Romanesti, 1973

Regizor: Mircea Drăgan

Data Adaugari: 31/10/2020

Scenariști: Ioan Grigorescu

Uploader: kukoolcrivat

Durată Film: 01:40:50

Claritate: BRRip 720p

Premii: 1 Nominalizare Moscow International Film Festival

IMDb: 6,6


loading...
Nava „Poseidon”, înregistrată sub pavilion panamez, transportă 4.000 de tone de îngrășăminte agricole (azotat de amoniu). Un incendiu izbucnește în sala mașinilor și există pericolul ca întreaga navă să fie cuprinsă de flăcări. Înainte de a părăsi nava, sărind în apă, echipajul reușește să trimită un SOS care este recepționat la căpitănia Portului Galați. Căpitănia Portului, Secretarul de partid și Primarul orașului își dau seama de repercusiunile exploziei navei. Practic întreg orașul Galați ar fi fost șters de pe harta României datorită efectului direct al exploziei navei combinat cu explozia secundară – așa cum este subliniat în film – a Fabricii de Oxigen Lichid situată în incinta Combinatului Siderurgic Galați.

Imediat după aceasta, apare echipa de intervenție, apar și localnici care vor să ofere ajutor. În acest timp, în Galați, totul se derulează normal... are loc și o nuntă, de unde unul din personajele cheie, Gica „Salamandră”, pleacă pe navă să acorde o mână de ajutor, abandonându-și nuntașii nu însă înainte de a-i informa despre pericolul ce-i așteaptă.

Un mănunchi de oameni, locuitori simpli ai Galațiului, muncitori ai Șantierului Naval împreună cu autoritățile, trăiesc o situație dramatică așezați pe un adevărat butoi de pulbere, situație în care pericolul și imprevizibilul dansează deasupra capetelor lor, la fel ca și limbile de foc de pe vasul sortit definitiv distrugerii.

Acțiunea filmului se desfășoară în mai multe puncte-reper strategice din municipiul Galați: Dunărea, Combinatul Siderurgic, Șantierul Naval, Turnul de televiziune, centrul Municipiului Galați, restaurantul „Olimpic” (cel mai vechi din Galați), Prefectura Județului Galați, Primăria Municipiului Galați, Faleza Dunării, Gara Fluvială, plaja „Cocuța”.

Acest film nu a folosit trucaje. Exploziile, explozibilul folosit (dinamita/TNT), elicopterele IAR-Ghimbav ale Armatei, mașinile Pompierilor, toate au fost reale! Nimic nu s-a jucat „cu mască”. Acest film este unul din puținele care redau fidel și cu exactitate realitatea de atunci. Impactul momentelor din timpul turnării filmului asupra populației a fost unul cât se poate de pozitiv. Un film dedicat atât publicului cinefil al genului dar și un real exercițiu de mobilizare a populației civile în situații ca aceasta.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectie Spam *: