Comentarii (0) Reclamație film
  • Alege un server =>

loading...

loading...

Doneaza Ajuta Site-ul...

0.0

loading...

Stavisky... (1974)

Stavisky ... este un film biografic francez din 1974, bazat pe viața finanțatorului și a delapidatorului Alexandre Stavisky și a circumstanțelor care au condus la moartea sa misterioasă în 1934.
Franta anilor `30. Stavisky, un escroc ce emite documente de plata false, este condamnat la moarte. Dar reprezentantii elitei industriale si politice care l-au ajutat, raman nepedepsiti? Imagine caleidoscopica a alienarii omului intr-o lume sfartecata de contradictii.

Vizualizari: 79

Categoria: Biografic, Crimă, Dramă, Premieră, 1974

Regizor: Alain Resnais

Data Adaugari: 09/01/2021

Scenariști: Jorge Semprún

Uploader: kukoolcrivat

Durată Film: 01:52:25

Claritate: WEB-DL 720p

Premii: 1 premiu si 1 nominalizare Cannes,1 premiu NBR Award,1 premiu NYFCC Award

IMDb: 6.6


loading...
Intitulat "Stavisky..." la cererea producătorilor, acest film nu este propriu-zis unul despre celebrul escroc Alexandre Stavisky, ci mai mult unul despre o societate capitalistă coruptă, imorală şi cinică, în care capitalul şi politica colaborează strâns deasupra legilor. Cineaşti de orientare stângistă, scenaristul Jorge Semprun şi regizorul Alain Resnais conturează o lume superbogată plină de excese, în care personajele risipesc banii fără nicio noimă pe tot felul de nimicuri, locuiesc la hoteluri scumpe, conduc maşini făcute la comandă şi poartă costume elegante. Un capitalism cinic şi lipsit de orice morală, care împarte banii şi la partidele de stânga şi la cele de dreapta pentru a obţine colaborarea clasei politice.

"Stavisky..." este o naraţiune fragmentată, cu momente de flashback şi flash-forward, amestecând perioadele şi introducând o serie de secvenţe referitoare la exilul francez al comunistului extremist rus Leon Troţki (1933-1935) care s-a suprapus cu ultimele luni de viaţă ale imigrantului evreu rus Stavisky (mort în 1934) şi cu începerea procesului Stavisky.

Pe măsură ce sfârşitul escrocului francez devine unul tot mai previzibil, personajul pare să-şi piardă simţul raţiunii, aruncând cu banii în stânga şi dreapta şi încercând să câştige mai mult timp pentru sine. Îmbinând teatralismul cu romantismul, Stavisky trăieşte într-o lume iluzorie, având impresia că realitatea este cea pe care şi-o creează el-însuşi. Moartea sa la o cabană din Chamonix (catalogată sinucidere, dar destul de misterioasă) semnifică moartea unei epoci în care falsa splendoare interbelică va lăsa locul cruntei realităţi: ascensiunea aproape neobservată a fascismului şi pregătirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Destul de încâlcit şi cu o naraţiune neliniară în stilul filmelor lui Alain Resnais, acest film beneficiază de interpretarea fermecătoare a lui Jean-Paul Belmondo, creatorul unui personaj versatil şi misterios, secondat cu eleganţă de bătrânul Charles Boyer, exponentul decrepit al unei lumi pe cale de dispariţie. Filmul nu intenţionează să dezvăluie acţiunile frauduloase ale lui Stavisky, evită de multe ori discuţiile despre escrocheriile destul de rudimentare ale acestuia, ci este portretul unei epoci în care nebunia a luat locul raţiunii. Stavisky se încadrează în galeria nebunilor care-şi trăiesc propria iluzie.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectie Spam *: